Revize životního pojištění vám ušetří starosti i peníze

Revize životního pojištění vám ušetří starosti i peníze

Letošní rok bude v důsledku inflace a zvyšujících se cen pravděpodobně mnohem víc finančně náročný než roky předtím. Proto se pojďte podívat, kde a jak můžete ušetřit. Možností je mnoho. O tom, jak ušetřit na vodě a energiích, už jsme si tu psali, další možností je správné hospodaření s penězi. K tomu patří také správně nastavené pojistky a smlouvy.

Každou pojistnou smlouvu je potřeba jednou za čas zrevidovat. O podpojištění majetku a nemovitostí tu už několikrát byla řeč. Víte ale, že můžete být „podpojištěni“ i v případě životní pojistky? Pokud totiž pojistíte své zdraví na nízké částky, v případě závažných úrazů a nemocí by vám vyplacené peníze nemusely stačit.

Přitom každý druhý zná někoho, kdo má po úraze nebo těžké nemoci trvalé následky, které mu brání vykonávat jeho povolání nebo předchozí činnosti. Naštěstí je přibližně polovina z nás na trvalé zdravotní následky pojištěná. Nicméně z té druhé „nepojištěné“ poloviny populace více než 40 procent osob předpokládá, že by v případě trvalých následků po vážném úrazu zvládli vše zajistit ze svých úspor. Jenže úspory v některých závažných situacích dlouhodobě opravdu nestačí.

Zvažte, co je pro vás výhodné

Pokud chodíte jen na pravidelné procházky, případně si občas vyjedete na kole, není rozhodně nutné utrácet za pojištění rizikových sportovních aktivit. I když běžná úrazová pojistka se vyplatí téměř vždy. Pomáhá krýt následky běžnějších zranění, jako je třeba vyvrknutý kotník nebo zlomený malíček.

Když si třeba vymknete zrovna ten kotník a dostanete v rámci úrazového pojištění nějakou tu tisícovku jako pojistné krytí, je to příjemná finanční náplast na bolístku. Ale pokud vás úraz nebo nemoc dlouhodobě připraví o možnost pracovat a vydělávat peníze pro sebe a svou rodinu, najednou už plnění ze životní pojistky není jen náplastí. Pokud nejste pojištěni na trvalé zdravotní následky a přijdete dlouhodobě o příjem, může být další průšvih na cestě. A tentokrát ne zdravotní.

Proto je ze všech složek životní pojistky to nejdůležitější, mít vhodně nastavené částky pojistného krytí pro případy vážného zranění s trvalými následky, dlouhodobé vážné nemoci a případné invalidity.

Co je nutné zkontrolovat?

Před aktualizací staré nebo před uzavřením úplně nové pojistné smlouvy si pečlivě přečtěte sjednávané podmínky. A také případné výluky neboli situace, za kterých vám nemusí být vyplaceno pojistné plnění. Také se vždy, pokud něčemu nerozumíte, ptejte a zjišťujte si více informací.

Jednou za čas si navíc nechte svoji smlouvu k životnímu pojištění zkontrolovat a případně ji upravte. Vhodným časem jsou přibližně tři roky, když se vám narodí dítě, případně se jinak změní rodinné skutečnosti.

Je to právě teď tři roky, co jste naposledy řešili svoje životní pojištění? Nebo i déle? Potřebujete upravit nebo si sjednat životní pojistku? Ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Pavel Staněk
Autor: Pavel Staněk

Jmenuji se Pavel Staněk a jsem finanční specialista působící v Broker Consulting, a.s. Starám se o to, aby mí klienti měli finance a s tím spojené služby v té nejvyšší kvalitě.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení