Bankovní identita šetří váš čas i nervy. Většina Čechů už ji používá

Bankovní identita šetří váš čas i nervy. Většina Čechů už ji používá

Už máte bankovní identitu? Nebo ještě vůbec netušíte, o co jde? Zjednodušeně se dá říct, že bankovní identita je „digitální občanka“, která umožňuje bezpečné ověření identity občana v online prostředí. Při přihlašování do banky i při komunikaci s úřady. Prostě, když něco potřebujete vyřídit na úřadech a nechcete je obíhat fyzicky, přes bankovní identitu téměř vše zajistíte online.

V průběhu prvního kvartálu letošního roku se zjednodušený přístup do banky i státní správy prostřednictvím bankovní identity osvědčil a lidé ho čím dál víc používají.

Výzkumy ukazují, že každý druhý s pomocí bankovní identity už vstoupil na Portál občana, další dvě pětiny ji využily pro přístup do Očkovacího portálu. Z těch, kteří ji nepoužívají, necelá třetina uvádí, že se jim bankovní identita zdá složitá nebo nevěří v její bezpečnost. A až 25 procent oslovených netuší, jestli bankovní identitu už mají zřízenou, nebo ne.

Přitom velkou výhodou je, že s bankovní identitou se vyhnete dlouhému čekání na úřadech, složité korespondenci a papírování. Většinu věcí jednoduše vyřešíte s úřady online. A nejen s úřady. Můžete přes ni online komunikovat i s některými dalšími společnostmi, jako jsou operátoři, pojišťovny a další. Postupně budou tyto společnosti přibývat.

Bankovní identitu si zřídíte přes svoji banku

Všechny velké banky v současné době bankovní identitu nabízejí ve svých mobilních aplikacích, ty menší připravují její spuštění v průběhu letošního roku. Při přihlašování bankovní identitou například do Portálu občana pak stačí mít jen nahraný mobilní klíč k internetovému bankovnictví ve svém mobilu. Jeho prostřednictvím dojde k vaší online identifikaci a přihlášení do Portálu občana.

K čemu je Portál občana dobrý? Najdete na něm přehled všech informací, které o vás stát shromažďuje. Můžete skrze něj komunikovat s úřady a také zde najdete elektronické žádosti, které rovnou příslušnému úřadu zašlete. Přes Portál občana se snadno dostanete také do portálů jiných úřadů. Tedy k Finanční správě, do Očkovacího portálu nebo Katastru nemovitostí, ale také k České správě sociálního zabezpečení, Úřadu práce nebo k portálu vaší obce či ke službě eRecept.

Stejně tak využijete Portál občana a tedy i bankovní identitu pro získání výpisu z Rejstříku trestů nebo ke zjištění bodů na svém kontě řidiče.

Pokud se podíváme na statistiky, tak až dvě třetiny lidí mají bankovní identitu ve svojí mobilní bance k dispozici. Častěji používají bankovní identitu muži než ženy a také lidé s vysokoškolským vzděláním. Ti, kteří se v posledních výzkumech vyjádřili, proč bankovní identitu ještě nepoužili, nejčastěji uváděli, že pro ni dosud neměli využití (až 55 procent). Přibližně každý sedmý bankovní identitu nevyužívá, protože má datovou schránku.

I do datové schránky stát ale doporučuje přihlašovat se před identitu občana (dříve eIdentita), což je obdoba bankovní identity.

Někteří lidé však bankovní identitě nedůvěřují. Nicméně obavy, že se k citlivým údajům nebo pohybům na vašem bankovním účtu dostane třetí strana, jsou liché. Při přihlašování u obchodníků i státních úřadů je použito totožné zabezpečení, které klienti využívají ve svém e­-bankovnictví. Technicky vzato při přihlašování bankovní identitou banka jen potvrdí vaši identitu a žádné údaje nikam neposílá.

Pavel Staněk
Autor: Pavel Staněk

Jmenuji se Pavel Staněk a jsem finanční specialista působící v Broker Consulting, a.s. Starám se o to, aby mí klienti měli finance a s tím spojené služby v té nejvyšší kvalitě.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení